dagen innan sista dagen på året

2014-12-30 @ 16:19:26 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
En dag som denna har mer eller mindre bestått av en väldigt oförtjänt tidig morgon, kroppen var hel-vaken vid fem tiden och hur jag än försökte så ville ögonen inte vila, kroppen lika så. Istället såg jag på serier och läste bok till gryningen, sedan blev det frukost och en longpromenad i kylan, övningskörning därefter, och sedan började de trötta ögonen kicka in. Men förberedelserna inför morgondagen skulle bli färdiga då det faktiskt är nyår.
 
Hela jag känner mest lättnad över att året äntligen är över, förbi, borta. ä-n-t-l-i-g-e-n. Och tanken på att det nya året består av student, skolavslut och möjligheter gör det hela mycket mer frestande. Jag kände inte för att göra någon årsresumé i år, det är alldeles för tidskrävande och ointressant för min del, det enda jag blickar mot nu är morgondagens bravader (dricka vin, äta trerätters och tillbinga kvällen med de allra närmsta vännerna). 
 
ha en fin dag, och en fin nyår. Ta hand om er!
 
 

Instagram december

2014-12-30 @ 06:21:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
1. I början av december bestämde vi oss för att fira in det med en helg i självaste Göteborg som bestod av
darrande ben, vackra vyer, shopping, kyssar och helt fantastiskt sällskap.
2. Jag innan jag begav mig till tåget, påpackad med kläder till maxgränsen och frös ändå.
1. Vi var ganska snygga om kvällen innan vi begav oss mot liseberg, åt god pasta och såg på världens finaste ljus och dekorationer där inne innan vi gick till hotellrummet och kollade halvdåliga filmer på tv:n och drack te
tillsammans.
2. Påvägen hem åt jag lax-sallad och efter många om och men kom man hem. Nästan direkt får jag ett sms av honom "jag saknar dig redan".
1. Tillbaka till vardagsvanorna och de sista praktikdagarna innan jullovet, bar bland annat ett linne som jag köpte på självaste topshop i göteborg.
2. Det var årets första studentfest och temat var "du om tio år". I brist på annat fick jag bli sekreterare och kände mig pittögd hela kvällen. Avslutade allt med att gå till ett café med nattöppet och åt en macka med min kära vän innan jag for hem.
1. Bakade scones till frukost, två gånger denna månaden! Den ena gången blev mindre lyckad och halvbrända, den andra gången gjorde jag med honom och de blev så himla goda!!
2. Pepparkakor, pepparkakshus, knäck, lussekatter och allt annat jul relaterat bakades också!
1. Gick på långpromenad i vinterkylan, andades ut frostkristaller och beskådade soluppgången, Drömde mig bort, lyssnade på podcast och bara var.
2. Tog kameran en sväng och knäppte några självporträtt som ni inte riktigt fått se! Men de kanske kommer när det kommer, när tiden vill.
1. På juldagen var det sista-minuten shopping som gällde och det avslutades med en kaffe på pressbyrån med honom innan vi sedan åkte till farmor och farfar.
2. Julfin och bar färgen från min nya läpp-pänna från MAC.
1. Kolla vad fin.♥
2. En del pussandes blev det också.
1. Dagarna efter jul = säng-häng, ätandes av julmatsrester och skinkmacke smörgåsar med senap. Jag har även sovit med mina nya kyddar som jag fick i julklapp och under min nya sänghimel som är helt underbar.
2. Ännu mera säng-hängs bilder.
1. En av de bästa julklapparna var "the golden year" som jag velat ha sedan jag fick höra om den för första gången i hannah och amandas podd, fredagspodden. Hittills - så bra så det finns inte. Och den inspirerar mig till att 2015 ska bli mitt golden year. 
2. Har även pillat på övriga julklappar, bland annat make up store's cake eyeliner som jag sett linda använda i många av hennes fantastiska sminkningar, ser fram emot att använda detta!!
 
 
 
 
 
 
 

tjugonionde december

2014-12-29 @ 16:46:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Jag har haft tankarna på andra håll och efter julaftonsförberedelser och allt vad det innebar. Nu när julen kommit och gått ännu en gång känner jag för att lägga den åt sidan och gladeligen låta den vara över för i år. Julreklamerna efter jul får det att krypa i kroppen lite mer för varje dag och alla tomtar, julpynt och låtar på radion gör att man allra mest bara vill spola fram tiden någon månad för att slippa bli ihjältjatd.
Min jul var fin och mina dagar därefter också. Allt för många gånger har jag tagit datorn i knäet och klickat mig in på blogg.se i tanken om att skriva ett inlägg eller två, visa att jag finns och att jag vill skriva. Men när jag väl har klickat på "skriv ett inlägg" så stannar jag totalt. Nej, har jag tänkt. Nej, jag ska inte skriva någonting bara för att. Så därför har bloggen stått ekande tom i några dagar. Men just idag kände jag för att visa upp lite bilder från juldagarna, berätta att mitt hjärta bara hoppar till av tanken att 2014 snart är avklarat. Så-himla-skönt.
 

Julafton

2014-12-24 @ 11:56:33 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
Jag ville kika in och önska alla en världsfin dag. Även be alla att ta vara på allt de bra i livet, det finns alldeles för många som inte har en god jul. Alkoholproblem, familjedraman, tragedik och sorg. Tänk på de som inte har värmen och kärleken, tänk på de som inte har mat för dagen. Och tänk inte bara på de människorna idag, utan ägna en tanke åt de människorna varje dag. 
 
Sist men inte minst, njut av dagen. Ha det fint ♥
 
 

Lillejul

2014-12-23 @ 19:22:43 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()

Jag har öppnat julklappar från pojkvännens familj, gått i morgontofflor till klockan 2 på eftermiddagen, gjort sista-minuten julklappahandling i stan tillsammans med honom. Och resterande kvällen spenderades hemma hos farmor och farfar, julöl, thaimat, kaffe och fint sällskap. Ikväll vankas uppesittarkväll och längtan inför morgondagen, ha en fin kväll och ta hand om er!

Julklappstips: Till utflyttning

2014-12-19 @ 09:08:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
 
Future home.
Då var det dags för julklappstips nummer fyra!! Och eftersom jag som 18 åring är på åren att bege mig ut på egna äventyr och skaffa lägenhet, jobb och framtidsplanera så det spricker om det. Därför kan man förenkla framtiden genom att önska sig saker till sitt framtida hem. Saker som jag skulle vilja få i utflyttningspresenter skulle vara den stolen jag har i kollaget, helt underbar. Dessvärre hade jag hellre valt att ha träben än svarta ben med guldiga detaljer men annars är denna stol/fåtölj helt fantastisk. Kuddar, kuddöverdrag i vitt är så älskvärt. För den lite billigare presenten kan man köpa böcker, som den ovan (matlagning, inredning eller andra fina böcker). Framför allt böcker med fin framsida då de blir vackra prydnadsböcker. Sist men inte minst är denna kristallkronan, jag-vill-ha-i-min-framtida-lägenhet.
Detta var ett mer vägledande inlägg om vad man kan önska sig själv om man är i behov av detta och behöver en hjälpande hand. Julklappstips 4!!

Om tips inför en ångestfylld högtid

2014-12-18 @ 09:06:33 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
En ätstörningsrelaterad fråga: Hur känns högtider så som jul för dig? Hur hanterar du det? Är det utan problem/oro/ångest eller måste du planera mycket? Behöver pepp... Kram
 
 
Min första julafton som "sjuk" införträffade förra julen, och trots att jag inte riktigt gillade allt ståhej med julmat, godis, bakelser, glögg så gick det bra. Och jag ska berätta varför:
 
Prata om det: Min behandlare frågade mig om mina tankar kring julen, maten och ångesten. Jag berättade för henne att det var påfrestande att känna pressen från de runt mig, folk som inte riktigt förstod varför jag hellre ville ha något annat än en pepparkaka eller lussekatt, varför jag inte rikigt lät mig själv njuta och gå loss på maten som serverades. Jag och mina föräldrar pratade om det, vi alla visste att det var mycket kring maten och kom fram till att jag inte riktigt behövde hjälpa till med så många matförberedelser. Vi kom fram till hur vi skulle göra ifall jag mådde dåligt och de berättade för mig att om något känns för tungt måste jag säga det. Allt för att julafton skulle bli som den alltid varit, en av de bästa dagarna på året.
 
Planera: Detta var så viktigt, och jag kan inte nog berätta om hur mycket det underlättar!
Vi planerade julaftonen och med tanke att jag gick på matschema var jag livrädd för tanken om att jag skulle tappa kontrollen, äta mer än vad det var tänkt och känna hur ångesten sträckte sig mot halsgropen. Istället för att "ta det som det kommer" gjorde vi upp en liten plan. 
Jag fick äta frukost som jag brukade, att vi tillsammmans i familjen åt julmiddagen klockan 12 för att underlätta enligt tiderna på mitt matschema. Lunchen bestod av en helt vanlig tallriksmodell, det vill säga: potatis, lutfisk, vit sås och ärter. När klockan blev 3 och kalle anka var i rutan hade vi tagit fram allt julgodis som vi bakat under december månad, då var det dags för mitt eftermiddagsfika och jag bestämde mig för att ta en lussekatt och njuta. 
När klockan sedan var 6 på kvällen hade mamma och pappa dukat fram det stora julbordet där jag också gick efter tallriksmodellen, fast i förminskade versioner på de olika delarna för att jag skulle våga testa lite mer. Jag tog till exempel 2 köttbullar, en klick jansons, lite rödbetssallad, lite brunkål, lite gravad lax, lite laxsås och så vidare. Det är ett tips för er som ändå vill kunna känna lite frihet, men samtidigt inte få ångest utöver det! 
På kvällen åt jag min vanliga kvällsfika, det kunde vara en macka, eller ännu en lussekatt (typ den bästa bakelsen jag vet)
 
Våga: istället för att ta en macka till fikat, ta en eller två pepparkakor eller en lussekatt som jag gjorde. Istället för att hålla dig till en speciell rätt som du vet att du är säker på, våga testa nytt! Jag testade lutfisk för första gången på riktigt förra julen. Under julbordet, ta lite av mycket för att få så mycket ut av det som möjligt. Men om du vill underlätta det till max kan du helt enkelt ta köttbullar och jansons som en portion enligt tallriksmodellen. Du kommer inte bara växa som person i att våga allt detta, du kommer också få dina nära kära till att må bättre. Det är ett framsteg att våga, det kommer få dina nära att må så bra utöver att du kommit över "trösklen" och faktiskt vågar.
 
Ha rätt omgivning: min förra jul firade jag hemma med bara min familj, de visste precis hur det låg till och tog hänsyn till mina tider för min skull. De hade aldrig ifrågasatt varför jag inte tog en till poriton, eller om jag hellre hade velat ha en macka till fika än en bakelse. För de visste att jag försökte underlätta det för mig själv, att ha en ångestfri dag är ingenting man kan bestämma när man vaknar, man måste försöka ta det man har och göra något bra utav det! 
 
Rätt tankesätt: det är lätt att jämföra sig med andra, lätt att snedda åt de andra kring matbordet när man är väldigt nere i sjukdommen, jag vet för jag var där själv. Men det viktigaste är att ha rätt tankesätt genom dagen, alla dagar egentligen. Istället för att känna skam eller rädsla ska man bara låta alla negativa känslor vara och fokusera på det som är positivt. Om en julafton tillbringas tillsammans med ångest och panik känslor så är det en julafton du aldrig kan få tillbaka. Försök att lägga tankarna på de postivia sakerna trots att du kan hitta negativa saker. En sak som jag brukar göra är att lägga ett "strunt samma" efter varje negativ tanke. Tillexempel om jag får tankar om att jag känner mig stor och grotesk, strunt samma! Eller om han/hon tog mindre mat än mig, strunt samma!
 

Jag insjuknade på riktigt under de högtider då påsken, midsommar inträffade vad jag minns. Midsommar var mörk, och jag försökte stanna i mitt rum så länge jag kunde för att slippa gå ner och äta. Jag stängde in mig under dagen, var gång jag mötte någon från släkten på nedanvåningen hade jag redan planerat ut vilken ursäkt jag skulle  kunna använda för att slippa spektikulationer kring om jag ätit eller inte. Jag var ute hela natten, skrattade utan inlevelse, log utan glimten i ögat. Kom hem och kände hur min kropp var tyngre än någonsin. Att tänka tanken på att julafton skulle vara lika mörk gör ont i mig, att behöva blicka bakåt och bara känna känslan av att den dagen inte var så bra som den kunnat va är inte roligt. Jag är glad att min julafton inte blev ångestfylld och mörk, jag är glad över att jag hade kommit så långt så att jag kunde tänka klarare på den fronten.
 
Hoppas detta hjälpte, och hoppas du får en fin jul ♥

Bra saker just nu

2014-12-17 @ 19:13:22 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
 
att han hade lagt en persikofärgad ros i mitt skåp i måndags
 
▼ att exakt alla julklappar är införskaffade
 
▼ att jag fick jullov idag och gjorde mitt sista prov för detta året 
 
▼ att jag ska se The hunger games mockingjay part 1 imorgon med världens mest saknade vän
 
▼ att jag bokat in risk 1:an 
 
▼ att jag även bokat tid hos flexvux (ska läsa upp matematik under nästa hösttermin, för att ha fler möjligheter till högskola)
 
▼ att mitt CV är tillfixat och utskickat, och att jag håller tummarna så hårt det bara går
 
▼ att julgranen är klädd i färggranna kulor och tjockt glitter i tv rummet
 
▼ att jag är peppad till maxgränsen inför att fotografera mera!!
 
▼ att planerna dessa dagarna består av: bakning, förberedande av mat & musik till jul (så mycket mysfaktor i detta)
 
▼ att jag har så enormt mycket bestyr att se fram emot
 
▼ att de bara är en termin kvar tills jag tar studenten
 
▼ att det är exakt en vecka till julafton!!

Julklappstips: Till mamma

2014-12-16 @ 09:01:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (0) | Trackbacks ()
 
Till mamma.
Detta kollaget på min polyvore heter "till mamma" och det är småsaker ifall fantasin är slut och man vill ge bort en del mer eftertänkta produkter. Inredningssaker, som ljus och krukor, kanske örtväxter. En annan sak som jag inte tog med i kollaget är duschhanddukar och böcker! Pocketböcker fungerar nog alltid och duschhanddukar i matchande färger är något som min mamma iallafall har skivit med på sin önskelista!
Vantar, mössor, halsdukar och sockar är alltid lätt att hitta och svårt att inte tycka om som present. Julklappstipps 3!!
 

Pepparkaksbak

2014-12-15 @ 07:58:00 | Permalink | Allmänt | Kommentarer (1) | Trackbacks ()
Tredje advent och eftersom den andra advent endast tillbringades på ett tåg påvägen hem från göteborg innebär det att denna advent spenderas med juligheter. Så i eftermiddags tillbringade jag min tid genom att baka pepparkakor!
Med en deg vars tredjedel redan var uppäten av ingen mindre än min bror, vilket inte var förvånande!
Lite mjöl som knappt ens behövdes
Och några gamla mini kavlar från när kevin och jag var mindre, dessutom de formarna vi haft sedan urminnestider
Såhär blev dem!
Och den andra plåten brände jag vid..
Men trots det var det ett lyckat bak följt av knäckkokning med mamma och under kvällen tog fram den årliga granen som kläddes med silverglittriga och rubinröda kulor. Det tjocka glittret kastades upp och julstjärnan som vi använt sedan innan jag föddes sattes upp på toppen. Nu känner jag det, julkänslan kommer smygande. Det enda som fattas är snön ♥