sortera vännerna

2016-01-09 @ 10:28:00 | Permalink | Allmänt
Ni som läst denna bloggen ett tag vet att jag inte är den som är den, jag har inte lika många vänner i verkligheten som jag har på facebook, varje helg handlar inte om alkohol och dans för mig. Varje ledig minut betyder inte att jag ska vidare till nästa bestyr och hitta på allt mellan fikor, middagar eller äventyr. Mina vänner har aldrig varit ett hundratal, knappt ens ett tiotal. Min lilla krets är den jag är trygg med, min vänskaps-krets består av de personerna som ger mer än vad de tar. Någon är världens bästa samtals-person, den som alltid skriver långa analyserande sms tillbaka om jag någon gång skulle behöva råd. Den andra är den som inte alltid är nära, men som alltid ändå är där. Den tredje är kanske den som ger mig inspiration, kreativitet och ork. Det jag menar är att jag väljer vänskapen noga, efter hur den formar mig och mitt mående.
 
Här är en bunt med tips för att kunna välja och sortera ut ens vänner, ibland måste man ju det. Solla ut vilka vänner man ska ha nära:
 
 
»välj vänner att vårda
Det är så viktigt att kunna vara en vän till en vän. Välj ut de vänner du är beredd att lägga din energi på, de vänner vars mående du värderar. Det är så himla svårt att vara världens bästa vän till alla vänner man har, om man har många. Därför är det viktigt att man sollar ut vilka som är viktigast för just dig, de vännerna som kan ringa vilken tid på dygnet som helst med ett problem och du gör dig tid för dem, hur trött, stressad eller upptagen du är.  Och där är det nyttigt att tänka: vilka hade gjort samma sak för mig? vem hade jag ringt?
 
 
»energi-sugarna
Det finns oftast personer i ens närvaro som suger ut all ens energi, en dag tillsammans sen vill man bara vara själv i helst en vecka efteråt för att återhämta sig helt och hållet. Det är viktigt att veta gärnserna, då du inte är vän med någon för bara dennes skull utan också för din egen skull, och kanske har du en vän i din närvaro som bara pratar om sina problem, och inte lyssnar när du pratar om dina. Kanske är det en vän som bara ringer när det är fredagkväll och ingen annan ville följa med på den där festen. För min del är svaret självklart: uteslut dessa. Att träffas på stan och prata, att kanske ses på en fest eller ett evenemang och utbyta ett leende och kanske någon timmes prat går an. Men se till att alla dina vänner inte suger din energi, för du måste ha kvar energi för att ge någon annan energi, ellerhur? 
Om detta är mot förmodan en vän du vill ha kvar, lär dig hantera denne. Och försök vara en energitjuv tillbaka, även fast du inte är van eller har något behov så kan det göra att ni jämnar ut varandra, och efter att du vräkt ur dig allt om dina problem och den om sina så kan du försöka klura in en monolog där ni diskuterar era problem.
 
 
»vännerna som delar sitt liv med dig
Jag känner mig oerhört glad när någon skriver till mig "kan jag ringa dig, måste berätta en sak!". Det gör mer för vänskapen än vad man tror, och att du skriver så till en annan person är inte mer än helt rätt. Ni blir bollplank till varandra, och visst är det skönt att veta att någon är ett samtal bort hela tiden? Det är inte mer än rätt att välja vänner som delar med sig utav erfarenheter och anekdoter som är viktiga för dem, du är priviligerad. Att vara varandras psykologer är en utav de viktigaste beståndsdelarna i en vänskap.
 
 
»inga krav
mina närmsta vänner är de jag kan ligga i soffan med en lördag kväll och bara prata om ingenting, kanske skratta åt någonting som i vanliga fall inte alls är roligt. Där du kan öppna dörren i pyjamasbyxor utan några problem, de där vännerna som säger "synd att du inte ville hänga med denna gången, men vi kan göra det en annan gång du och jag!" De som inte har kravet att du alltid måste orka, att du alltid måste vara på världens piggaste humör, du måste inte alltid vara perfekt och felfri. 
 
 
»glöm inte glädjen
en självklarhet, välj de vännerna som gör dig lycklig på riktigt. Ibland blir jag glad bara utav att tänka på vilka fantastiska människor jag har i mitt liv, guldkornen jag fått turen att kalla vänner. De dagarna man känner att ingenting kan få en på bättre humör, kan ens guldkorn det. På något magiskt, men konstigt sätt lyckas de alltid en att lyfta mungiporna lite, eller åtminstånde få en att tömmas på ledsamheter för stunden.
 

Kommentarer

Vad har du på hjärtat?:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad vill du berätta?:

Trackback