Svar: ätstörningsrelaterat

2015-01-08 @ 18:16:00 | Permalink | Allmänt
en fråga, igen: Om du äter yoghurt och granola, äter du mer då om du inte tar en smörgås? Vissa dagar vill jag kanske endast ta yoghurt och musli men vågar inte pga att jag då kommande dagar kanske inte vågar äta smörgåsen igen om jag valt bort den en dag...? Lite snurrigt kanske men denna ätstörning är så jävla snurrig så... Kram på dig!
 
 
Vissa dagar kan jag känna känslan utav att jag inte alls är hungrig då jag borde vara det, att jag hade blivit tillräckligt mätt och belåten utav bara gröt på morgonen, eller yoghurt vilket många också blir. Men man måste försöka tänka steget längre och vårda sig själv, tänka maten som en slags medicin för att man inte ska bli sjuk. Eftersom kroppen efter en period av anorexi har tagit stryk behöver den de lilla extra som man kanske inte behövde förr. Jag försöker alltid hålla mig till en macka till yoghurt eller gröt på morgonen just för att  "hjärnspökena" annars vänjer sig vid att man minskar med mat, precis som du säger! Det gör att det kan bli svårt att äta som man brukade igen eftersom det äventyrar psyket. Genom att hoppa över eller minska på något triggar man igång sjukdommen, och sjukdommen fungerar som den gjorde förr: den blir aldrig riktigt nöjd.
 
Jag tar inte alltid kort på smörgåsen då de inte så fotogenisk i mina ögon. Jag tar inte kort på min mat för att visa er exakt hur mina matvanor går till, jag tar kort på mat när jag känner att det gör sig fint på bild. Jämnför er aldrig med mig eller någon annan som lägger upp matbilder på nätet eller sociala medier, alla kroppar fungerar olika och jag har ingen perfekt vägvisning för hur era kroppar reagerar på mat/mängd mat. Jag gör det som är bäst för min egen kropp, eftersom jag vant mig vid det och för att det fungerar för mig. Men bara för att poängtera det, jag äter mer än vad jag visar i bloggen. Anledningen till att jag inte tar kort på allt för mycket mat är för att jag inte vill att bloggen ska handla om bara det.
 
Jag var med om en period i somras då jag inte var lika hungrig om eftermiddagen, jag nöjde mig med en frukt eller två och samma på kvällsfikat. Efter det hade jag det lite kämpigt och motstridigt inom mig när jag insåg att jag behövde tillföra mer mat för att inte gå ner allt för mycket i vikt, men jag trotsade alla dåliga tankar lite varje dag för att kompensera för det. Det gäller att ha så pass mycket självrespekt och självinsikt att man inte låter sig själv falla för hjärnspöken. Det är bra med självinsikten om man någon gång hoppar över mackan under frukosten för att man inte känner lika kraftig hunger, det har man råd att göra så länge man är medveten om att man gör det och bara man inte vänjer sig vid att det är så det ska vara varje morgon framöver. 
 
Så min slutsats på detta är att om man på bättringsvägen i en ätstörning känner att kroppen en dag inte kräver så mycket som man brukar äta - lyssna då på kroppen. Men se till att försöka kompensera det dagen efter om du då känner att du kan äta lite mer! Det är viktigt att inte glömma bort vad som behövs göras, att återhämta sig från en sjukdom är inte lätt och att gå emot en ätstörning kommer vara en pina. 
 
Tack för kommentaren, hoppas allt är bra med dig. Kram!

Kommentarer
Postat av: -

inte jag som ställde frågan men riktigt bra svar och tanke där, behövde läsa dedär. kram!

2015-01-08 @ 20:46:07

Vad har du på hjärtat?:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad vill du berätta?:

Trackback