Om "fit is the new skinny"

2014-09-04 @ 19:00:00 | Permalink | Allmänt
Hälsa, ett begrepp som tillför många följeord:
Balans • Fysisk hälsa • Psykisk hälsa • Matvanor • Sömn • Välmående
Säkerligen ett dussin (eller fler) därtill som alla ingår i denna omtalade kategori. Vi alla är ense om att det är dåligt att vara för överviktig, och dåligt att vara för underviktig. Vi alla är ense om att det är ohälsosamt för kroppen att ha diabetes, hjärt och kärlsjukdommar, ledbesvär eller andra bieffekter som övervikt lämnar efter sig. Likaså är vi alla ense om att anorexi, benskörhet och tvångstankar är minst lika ohälsosamt som överviktens alla bieffekter. 
 
Detta berättar jag till en början mest för att klarogöra det faktum att varken eller är att rekomendera, jag är inte här för att berätta att för att du ska nå optimal hälsa och välmående måste inte du vara som normen antyder är: smal. Du kan vara kilo under normalvikt, kilo över normalvikt, du kan ha smala ben och taniga armar, du kan ha kärlekshandtag om midjan eller lår som snuddar ihop när du går. Vardera betyder inte att du är ohälsosam. För hälsa är individuellt i många utsträckningar, oändligt många utsträckningar för den delen. 
 
Det tog ett tag innan samhället fick upp den spridande och mäktiga debatten kring det medierna förespråkar i tv, tidningar, reklam och diverse. Smala långa ben, långt friskt hår, helst kvinnliga kurvor på ställena där de "ska" vara. För män, kostym och framgång, solbränna och muskler. Nu för tiden kämpar många med att förändra den hemska mediebilden av hur vi "borde" se ut eftersom det har orsakat att folk utvecklar olika psykiska sjukdommar som (för min del) anorexi, depression och prestationsångest. Jag är nog inte ensam om att någon gång känt mig nedvärderad eller otillräcklig som människa, när jag som snart 18 åring sett smala, snygga, nakna, felfria modeller på omslag vid tidningsställen var gång jag befunnit mig i en mataffäre sedan jag var ett barn. Har inte modellerna det utseendet så handlar det hela om en mattidning, en hemkatalog tidning och andra icke-skönhetsförespråkande ungdoms/vuxen tidningar, eftersom skönhet är någonting där alla ansikten eller kroppsformer är relevanta (blotta tanken är vidrig). Jag har sedan jag var liten sett tidningar där det med stora synliga bokstäver på framsidan stått "Såhär går du ner 5 kilo på en vecka!". Och som säkerligen så många andra varit i bekantskap med en mamma/pappa eller annan nära vuxen har bantat eller på någotsätt försökt förändra sig eftersom de enligt samhället inte anses vara definitionen på "skönhet".
 
En gång för alla har människor börjat upptäcka att normen gått för långt. Företag som anser att en egentligen normalviktig är plussize i klädstorlek blir stämda av människor som faktiskt börjat förstå att det gått för långt. Debatter har börjat kring hur utseendet inte borde styra våra liv och kring hur vi ska motverka denna tragedi som drabbat oss, utan att vi ens från början märkte det. Äntligen har människor satt ner foten, insett att manipulationen exiserar och insett att för att motverka alla dessa tråkigheter. Det är en långsam process, det är en hjärtskärande process och det är en process som inte går framåt om inte vi medmänniskor sätter foten i marken och säger stopp. 
 
Jag blev manipulerad att jag skulle bli lycklig, mindre deprimerad och sårbar om jag var mindre, smal och vacker, så som samhället hela tiden säger att man ska vara för att lyckas. Det priset tog jag, och tillsammans med att jag förlorade kilo efter kilo förlorade jag också livslusten, glädjen, och nära inpå mina vänner. Jag fick hjälp, efter många om och men. (historien bakom detta finns på bloggen). 
På min behandling i kristianstad insåg jag efter ett tag att för var kilo jag gick upp, desto mer glädje fick jag, desto mer tillit, mer livslust och frihet. Vilket jag är så tacksam för, då jag lärde mig att lyckan jag strävade efter var en illusion av vad samhället hela tiden fått mig att tro var lycka.
 
Någonstans på vägen såg jag en förändring i media. Jag såg "fit is the new skinny" trenden sätta sina vidriga klor på samhället och likväl som de blev manipulerade förr, blir de det nu också. Och på samma sätt: ovetandes om att de är en manipulation. 
 
Klarogörelse:
• Att vara "smal" är för det första inte en dålig sak, att vara "för smal, ohälsosamt smal" är en ohälsosam sak.
• Fit is the new skinny får det att låta som att "Innan dög du när du var smal, nu duger du bara om du är fit och vältränad"
• Att vara fit, har även sina nackdelar. Så som att kroppen kan må dåligt av för mycket träning och slits, så som det har nackdelar att banta då man inte får i alla vitaminer eller näringsämnen som kroppen behöver. 
• Att vara normalviktig, eller lite större är FORTFARANDE inget alternativ tydligen. (vilket är sinnessjukt)
• Att spendera så många timmar av sina dagar med denna livsstilen kan förr eller senare orsaka prestationsångest, dåligt samvete om man missat att träna eller få en till att inte veta när tillräckligt är tillräckligt.
 
Jag är trött på alla normer som antyder att det är bättre att se ut på ett sätt än ett annat sätt, jag är trött på människor som visar upp sitt nyinköpta proteinpulver och anser att det är bättre att förtära konstgjorda pulver, tabletter eller shakes bara för att bygga muskler. Jag kan inte tala för de som gör det, men jag kan tänka mig att de flesta inte gör det för att bli starka, de flesta gör det pågrund av pressen att vara fit, eller pågrund av att de vill se ut på ett visst sätt som kommer få dem att känna sig värda i samhället. Men nu får det vara nog, är det inte bantning eller dieter så är det träningspass och proteinpulver. När ska vi någonsin förstå att lycka inte är en destination, det är en resa. Och vill du att din resa endast ska innehålla träning, fixering vid mat, pengar som läggs på aminosyror och andra dyra produkter så låt gå. Men jag kan inte tro för en sekund att det är den resan alla egentligen vill ta. 
 
Detta blev ett utlopp av känslor som bubblat i mig under en tid, jag hade kunnat välja att ha det inom mig. Men om jag kan påverka någon individ där ute med mina ord så räcker det gott och väl, för om ingen hade satt ned foten, hur hade samhället sett ut då? Sluta upp med normer över huvudtaget, lägg fokus på livet istället.
 
 

Kommentarer
Postat av: Josefin

Så jävla rätt! Jag önskar att alla kunde förstå att man inte kan tänka "om jag bara... så hade jag blivit lycklig". Den där lyckan kommer aldrig. Man måste vara lycklig här och nu.

2014-09-04 @ 22:48:22

Vad har du på hjärtat?:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad vill du berätta?:

Trackback